Mehmet Erdoğan Logo

Portfolyo

Blog

Hakkımda

İletişim

Çocuklarınıza Kodlamayı Öğretin

Çocuklarınıza Kodlamayı Öğretin
BlogWeb TasarımÇocuklarınıza Kodlamayı Öğretin

Yarınları şekillendirecek genç beyinleri yönlendirme görevi bugünün yetişkinlerine düşüyor. Bu elbette ki nesillerden beri böyle. Ancak geleceğin toplumunda başarılı olacak bireylerin artık dijital dilde konuşmak dışında pek fazla seçeneği yok. Bu yüzden çocuklarınızı dijital dünyada tüketici olmaktan, üretici olmaya yönlendirmeye ve bir an önce kodlama konusunda eğitmeye başlamanızda yarar var.

Merak eğitimde başarının anahtarı. Genç beyinleri soru sormaya, merak etmeye ve cevap aramaya yönlendiren eğitim sistemleri mutlaka başarıya ulaşıyorlar. Günümüzde her alanda her türlü bilgiye kolayca erişme şansı olan çocuklara merak duygusunu aşılamak ve doğru bilgiye yönlendirmek çok da kolay değil.

Dijital dünyada tüketici olmak, yani oyunlarla ya da uygulamalarla vakit harcamak kabul etmeliyiz ki çocuklar için çok çekici ve gerçekten de eğlenceli. Hatta birçok ebeveyn bu amaçsız oyalanma durumunu kendileri için çok büyük kolaylık ve rahatlık olarak görüyor. Bu sayede günümüzün çocukları henüz çok erken yaşlardan itibaren akıllı telefonlar ve tabletlerle saatlerce vakit geçiriyorlar ve teknolojiyi kullanmayı büyüklerden daha iyi biliyorlar. Peki yarın?

 

Yeni nesil dahiler

Bugünün yetişkin nesli, muhtemelen en fazla 10 sene içerisinde birçok yeni teknoloji cihazı ve uygulamayı kullanamayacak hale gelecek. Bu size çok mu iddialı geldi? Eğitimi ve tecrübesi ne olursa olsun, 35 yaş üzeri birine Snapchat kullandırmayı deneyin. Neden bahsettiğimi az çok anlayacaksınız.
Yeni teknolojiler yeni nesiller için geliştiriliyor ve yeni uygulamalar yeni nesil yazılımcılar tarafından kodlanıyor. Şuna emin olabilirsiniz ki bu yazılımcıların büyük çoğunluğu ne birer bilgisayar kurdu ne de bilgisayar mühendisliği mezunu… Onlar sadece yapmak istedikleri şeyi yapmayı kafaya koyan, birlikte ve çok çalışmayı göze alan, meraklı yeni nesil dahiler.
Bu dahilerden birini yetiştirmek için aslında çok fazla şey yapmanız gerekmiyor. 15 dakikada bir sebepsizce değişen eğitim sistemini çok fazla kafanıza takmayın; çocuklarınıza merak etme ve serbest düşünme özgürlüğünü sağlayın ve önereceğim birkaç başarılı araçla onlara dijital dünyada yaratıcı olmanın yolunu açın.

Google ile yaratıcı kodlama

Dijital dünyanın en büyük markası Google geçtiğimiz hafta çocukların yaratıcı ifade biçimlerini geliştirmek ve bunu programlama diline dönüştürmek için tasarladığı Project Bloks adındaki fiziksel kodlama konseptini duyurdu.
Çocukların koşulsuz, oyuncu ve sosyal zihin yapısına başarıyla hitap eden bu modüler sistem sadece kod hazırlamayı kolaylaştırmakla kalmıyor, yazılımın donanımla aslında nasıl bütünsel bir ilişkisi olduğunu da gösteriyor. Bu sistemle ortaya çıkabilecek harika projeler ise tamamen çocukların yaratıcılığına kalıyor.

Öğrenme oyunla başlar

Özellikle küçük yaştaki çocukların öğrenme motivasyonlarını oyunlardan kazandıklarına şüphe yok. Gerçek hayatın daha basit ve eğlenceli versiyonları olan çocuk oyunları, genç zihinleri şekillendirme konusunda en başarılı araçlar. Bu yüzden çocuklara yönelik programlama araçları da oyun konseptinden çok da uzaklaşmamalı. Gelin çocuklara oyunlarla kodlamayı öğreten birkaç başarılı uygulamaya göz atalım:
Osmo: Google Bloks ile benzer bir mantıkla çalışan, mobil cihaz etkileşimli fiziksel kodlama uygulaması Osmo, daha sempatik ve oyuncu bir tasarıma sahip. Osmo ile “oynamak” için çocuğunuzun gözünü ekrandan ayırmayan bir dahi olmasına gerek yok; Osmo Coding, meraklı ve oyuncu çocukları birer kod canavarına dönüştürme konusunda ilk adımları atmayı başarıyor.

Hopscotch:  Çocukların sınırsız hayal gücünü ve yaratıcılığını en sevdikleri şey olan oyunlara yönelten Hopscotch, kodlama mantığını genç beyinlere yerleştirme konusunda gerçek bir cevher. Yeni nesil yeteneklere, sınırsız seçeneklerle kendi oyunlarını ve etkileşimli uygulamalarını tasarlama olanağı sunan Hopcotch aynı zamanda bu tasarımların paylaşımına da izin veriyor. Sürprizi bozmak istemem ama bir sonraki Angry Birds çocuğunuzun eseri olabilir.

Tynker: Kodlamanın sınırlarını bilgisayar ekranından hatta dört duvar arasından öteye taşıyan Tynker ile çocuklarınız kendi uygulama ve oyunlarını yaratmanın yanı sıra robotlara ve drone’lara da hükmedebiliyorlar. Sıkıcı çizgi filmler izleyip, işlevsiz plastik oyuncaklarla vakit geçirmektense kendi robotlarını yönetmeyi -ve dünyayı ele geçirmeyi- isteyen birçok çocuk tanıyorum, ya siz?


Bu birbirinden eğlenceli araçlarla çocuklarınız hem iyi vakit geçirecek hem de kodlamanın temellerini öğrenecekler. Bugün çocuklarınızı iyi bir amaç için ekran karşısına geçirin, emin olun çok yakın gelecekte kucak dolusu teşekkürleri kabul edeceksiniz.

 

Kaynak: sherpa.blog

#yeni nesil yazılımcılar #kod öğrenmelimiyiz #kod yazmayı öğrenme #kodlama
19 Temmuz 20181103

İçerik İle İlgili Yorum Yap


İlgili İçerikler

İncelemeler

En İyi Video Stok Siteleri
14 Ağustos 2018 893
En İyi Video Stok Siteleri

İncelemeler

Versiyonlama nedir, nasıl yapılır?
28 Temmuz 2018 846
Versiyonlama nedir, nasıl yapılır?

Grafik Tasarım

En İyi Stok Fotoğraf Web Siteleri Hangileridir ?
21 Temmuz 2018 960
En İyi Stok Fotoğraf Web Siteleri Hangileridir ?